Karantina Günlerinde Evde Yapılabilecek 8 Aktivite
- ozanakbas
- 3 Nis 2020
- 4 dakikada okunur
Hem kendi güvenliğimiz, hem de toplumun güvenliği için hepimiz evlere kapandık. Bu anlamda hepimiz konsepti anladık. Tamam, evde durmamak büyük bencillik, büyük risk. Can yakma riskini almak, dışarı çıkmak durumunda olmayan birisi için salt kötülük belki de. Fakat insanız sonuçta. Can çekiyor. Güzel bir yerde yemek yemek istiyor, arkadaşlarla buluşmak istiyor. Memleketteki aileyi ziyaret edebilmek istiyor. Bunları yapamadıkça da içten içe bir isyan peydah oluyor. İşte bu yazımda, bu bahsi geçen sinsi isyan duygusu yerini depresyon ve mutsuzluğa bırakmasın diye evde yapabileceğimiz birkaç aktiviteyi derledim.
1- Yeni bir hobi edinmek.

Alkış sesi duyar gibiyim. YENİ BİR HOBİ EDİNMEK. VAOV :) Evet, klişe gibi gelecek fakat çalışmalar gösteriyor ki yeni bir şey öğrenmek hem beynimize hem kalbimize çok iyi geliyor. Bu tip bilgileri aktarmak istiyorum ki böylece aradığınız motivasyon ve başlama gücünü bulursunuz belki. Bir hobiye her gün biraz vakit ayırmanın ileri yaşlarda bunama riskini azalttığını biliyor muydunuz mesela? Ya da kanser riskini bile azalttığını?
Atalarımız demiş ya, işleyen demir ışıldar. Tam o hesap. Beyninizde aktif olmayan sinir yollarını aktive eden uğraşlar, sadece keyifli vakit geçirmenizi sağlamakla kalmıyor, sağlığınıza da katkı sağlıyor. Psikolojide "esenlik" dediğimiz durumun temininde hobilerin hatrı sayılır payı var. Uzmanlar sürecin şöyle yönetilmesini öneriyor:
-Keyif alacağınız -vazifeye dönüşmeyecek- bir hobi bulun.
-Günde bir saat ayırabilirseniz ne mutlu.
-Mesleğinizle ilintili olabilecek bir hobi edinin.
-Modunuzu, hafızanızı, ağırlığınızı vb. gözlemleyin. Bu hobinin sizde yarattığı değişimlerin farkında olun.
2- Evin şeklini değiştirmek

Biraz reset atmak herkese iyi gelecek değil mi? Dünya sanki on yıllardır biriktirdiği zehri öksüre öksüre kusuyor bugünlerde. Aslında kötü enerjileri, zehirli ilişkileri, bizi aşağı çeken şeyleri fark ediyoruz biraz da bu süreçte. Biraz temizlik, biraz baştan başlama. Her haftasonu bir sonrakine ertelenen evi bir güzel temizleme fikrine engel olan dış mekân etkinlikleri yok artık. Fırsat bu fırsat. Evin içindesiniz. Evin temizliği ve düzeni psikolojinizi direkt etkiliyor. Salon koltuğunu oraya değil de diğer köşeye koysanız neler olacak bir deneyin, derim. Tebdil-i mekânda ferahlık vardır derler. Belki de bunu kastederler?
3- Dijital keşif turu

Yıl 2000 değil artık. O wordart'lı, gölgeli grafikli, gri şablonlu websiteler yok. Evet karantinadayız. Ama bilgi çağındayız. 2020'nin sunduğu uçsuz bucaksız webde değişik makaleler, görseller, online etkinlikler, videolar var. En son ne zaman google'a yazdığınız bir sorunun cevabını alamadınız, öyle düşünün. Telefondan aşağı doğru ekran kaydırmaktan bahsetmiyorum tabii bunu derken. Bayağı bilgisayar başına geçip, sekmelerden sekmelere araştırma yapmak belki, notlar almak, eskizler çizmek, bir defter oluşturmak, farklı kategorilerden başlıklar açmak gibi gibi.
4- Plan yapmak

Hayal kurmak desek daha romantik ama daha doğru olur belki de. Hayal kurmak, insanevladını diğer yaşam formlarından ayıran en güzel özelliklerden biridir belki de. Hayal kurmak, plan yapmak birinci dereceden yaratıcılıkla ilgilidir. nBeyin'in makalesine göre hayal kurmak, ya da uzaklara dalmak, düşüncelerden düşüncelere zapping eylemek düşünüldüğü gibi vakit harcatan, kaygı kaynağı eylemler değil; aksine, hayata uyum sağlamayı kolaylaştıran, beynin pasif agresif tutumu tabiri caizse :) Bütün bunlar bittiğinde ne yapmak istiyorsunuz? İlk kimle buluşacaksınız ya da nereye gideceksiniz, ilk kimle sarılacaksınız? Güzel bir müzik, belki mum ışığı, belki bir tütsü ile oturun minderin kenarına, koyun elinizi çenenize, hülyalara dalın. EVET, BU DA BİR ETKİNLİK! :)
5- Film maratonu

Harry Potter maratonu en az 1 kere yapmayan kaç kişiyiz? Ben 5.yi düşünüyorum bugünlerde. Efenim, klişelere karşı toplumda oluşmuş bir refleks var. Fakat klişe güvenlidir, klişe bilindiktir. Hayal kırıklığına uğratmaz. Risk yok. Sevdiğiniz belli. Keyif alacağınız garanti. E bol vakit varsa, kafanızı dağıtamıyorsanız, keyif alacağınız garanti bir etkinliğe niye hayır diyesiniz ki? Bunun Matrix'i var, Yüzüklerin Efendisi'si var, Cube'lar vardı mesela ben hep underrated bulurum. Daha bir sürü var. İster her akşam bir tane, ister üst üste aynı gecede, seçim size kalmış.
6- Bitki köşesi kurmak

Toğrağın elektriği aldığını bilmeyen yok sanırım? Negatif enerjiden kurtulmanın en kolay yollarından biri toprakla uğraşmaktır. Nisan ayına da girdik. Tohum çatlama zamanları geliyor yavaş yavaş. Bahçem yok, balkonum yok diye düşünmeyin. Artık nüfusların hatrı sayılır oranları kentlerde yaşıyor zaten. Dolayısıyla daire içi peyzaj elemanlarına talep arttı. Birçok sitede evde yetiştirmeye uygun bitkiler satılıyor. Onlara güzel saksılar alıp, salonun bir köşesini yeşillendirmek, bir günü toprakla uğraşarak geçirmek faydalı olacaktır. Örneğin tohumlar alıp, hangi koşullarda büyüyecekleri konusunda notlar alıp, takip etmek, suyunu vermek, yapraklarını fısfıslamak, büyümelerini gözlemlemek... Hayata dair ne de güzel bir amaç!
7- Birine destek olmak

Bu hafta #bendensana diye bir kampanya başlattım. Videosu şurada: LINK
İnsanlara bu hissettiklerinde, yaşadıklarında yalnız olmadıklarını anlatmaktı tek gayem. Çünkü ben de yalnız hissettim. Hepimiz korkuyoruz. Emekleri boşa gitti diye düşünenlerimiz var, evden her gün mecburen ve korkuyla çıkıp para kazanmak durumunda olanlar var, kirasını denkleştiremeyenler var. Aslında maddi ve/veya manevî; o kadar çok yardıma, dayanışmaya ihtiyacı olan kişi var ki. Bunlardan birine uzanmak. Bir selam vermek, tanışmak... Online tanışmalara yabancı değiliz artık. Twitter'da bir sağlık çalışanına "size minnettarız" mention'ı atmak, inanın size de iyi gelecek. Her gün böyle küçük dayanışma hamleleri için biraz vakit ayırın. Bakın, görün. İyi gelecek.
8- Pozitif Telkinler

Başkalarıyla dayanışma yapabilmenin yolu önce kendinizle dayanışma yapabilmekten geçer. Aslında en önemlisini en sona sakladım. Yukarıdaki etkinliklerin her birinin ön şartı bu 8. madde diyebilirim. Siz kendinizi telkin etmelisiniz önce. Her şey gibi bunun da geçeceğine, her şeyin olacağına varacağına inandırmalısınız. Fiilen inanmıyorsanız da ağzınızla inanıyor gibi konuşun. Beyin çok kompleks bir organ, evet, ama bu anlamda kandırması da pek kolay. Bu konuda pek çok enteresan deney var. En yaygını placebo ilaçları bilirsiniz. Düşünsel placebo'lar verin beyninize. Yutacak :) Bir de, her günün sonunda şunu sorun kendinize, bütün bunlar bana ne öğretiyor? Kendimle ilgili neleri keşfediyorum? Aldığım haberlere vücudumda ne gibi reaksiyonlar gelişiyor? Kendinizi dinleyin, kendinizi gözlemleyin, kendinizi SİZ telkin edin. Ancak bu şekilde fonksiyon göstermeye devam edebilirsiniz!
Bunlar dışında faydalı bulduğunuz vakit geçirme yöntemleri varsa, onları da duymak isterim. Korona -covid19- salgınıyla ilgili aldığımız haberler her gün baş etmesi daha da zor bir hal alıyor. Dolayısıyla beynimizin donanımını güçlendirmek zorundayız. Savunma cephesinde daha fazla kum torbasına ihtiyaç var. Salgına karşı dezenfeksiyon gibi fiziksel önlemler aldığınız gibi, psikolojik önlemler de almalısınız.
Sağlıkla ve huzurla kalın!
Kaynaklar:
Comments