Tidying Up | Evinizin Ruhunu Sevin
- 22 May 2019
- 2 dakikada okunur
Bu konudaki ilk yazıda Temizlik Avcıları programını değerlendirmiştim.
O Yazı şurada; LINK
Şimdi Netflix üzerinde yayınlanan Tidying Up üzerine bir kısa yorumlama sunuyorum size :)
Bakın bu da Marie Kondo. Temizlik Avcıları esnasında, "güya" referans verdikleri yöntem:
Peki, Marie Kondo ne yapıyor?
Bir disiplin ve sistematik üretmiş bu tatlı kadın.
1- Giysiler diyor, bunlarla başlayın - ve bir sistematik öneriyor.
2- Kitaplar
3- Kağıtlar
4- Kimono (bodrum-mutfak-çeşitli kategoriler)
5- Duygusal Değeri olan eşyalar
Ve bunu o kadar güzel sistemlendirmiş ki. Bu sistemi de Netflix'in Tidying Up isimli programında ele almışlar. Bakın şimdi ne yapıyorlar orada.
1- Eve gidip asla ev sahibi yokken tek bir objeye müdahale edilmiyor.
2- Marie Kondo girdiği evde, insanları büyük bir içtenlikle selamlayıp, sarıldıktan sonra, evin neden öyle olduğuna dair altta yatan psikolojik nedenleri sorguluyor güler yüzüyle.
3- Süreci başlatmadan önce hep beraber 1 dk sessiz duruyorlar; Marie, o yuvaya saygılarını iletiyor ve evde yaşayanlar da evleriyle ilgili beklentilerini, hayalerini düşünüyorlar.
4- Evle ilgili işlerin TAMAMINI evsahipleri yapıyor. Marie sadece bir rehber. Her bir sahip oldukları eşyayı elleriyle tutup, ona teşekkür ediyorlar, kendilerine ne ifade ettiğini düşünüyorlar.
5- Kullanmayacakları eşyalar BAĞIŞLANIYOR, ihtiyacı olanlara
6- Ev sahipleri anlık olarak bir dağınıklıktan kurtulmuyorlar, evlerine, eşyalarına nasıl davranları gerektiğini öğreniyorlar. Ciddi manada hayata yaklaşımları değişiyor.
7- Bütün bunlar 1 günde olmuyor. Bazıları 1 aydan fazla sürüyor.
Bu yazdıklarım ne kadar uzadı değil mi, sadece ikisini de izledikten sonra yüzeysel olarak tespit ettiklerim bu şekilde.
Yazmaya çalıştığım şeyin özü şu; Halkı uyuşturan, yanlışı artıran, daha kötüsü validite eden programlar yapılmasın istiyorum. İnsanlar da bunları izlemesin istiyorum. Ha dünyaya, dünya televizyonuna bakıyorsak, düzgün bakalım, olayın felsefesini kaçırmayalım.

Kadın temizlikle yükümlü değildir. HER BİREY KENDİ YAŞAM ALANINDAN SORUMLUDUR. Bu ortak bir iştir.
Kendimize zarar verecek raddede bir temizliği onaylamayalım, kendimize, ruhumuza, hayallerimize odaklanacak zamanları kendimize ayırmayı öğretmeliyiz.
Bir yabancının kendi anlayışı ve kurallarını, benim rızam, onayım olmadan, aklıma yatmadan bana dayatması, daha kötüsü bensiz uygulaması kabul edilemez.
Hayatı sevmek, yaşadığımız yeri sevmek ve bunları güzelleştirmek için, işe önce kendimizden başlamalıyız. Kendimiz sevmeli, içimizdeki yıllarca kalmış pislikleri, yükleri atmayı öğrenmeliyiz.
Ben böyle düşünüyorum.
Sonuna kadar gelen varsa yazının, merak ediyorum, sizler ne düşünüyorsunuz? :)
Doğru Konseptte Kalın!
Comments